Jak Google ocenia strony internetowe?

seoSEO znane też jako optymalizacja strony pod kątem wyszukiwarek internetowych to zbiór zabiegów, których celem jest zdobycie przez witrynę jak najwyższej pozycji w wynikach wyszukiwania dla najbardziej istotnych z punktu jej właścicieli słów (tak zwanych słów kluczowych). Zainteresowanie SEO wynika przede wszystkim z tego, że zdecydowana większość użytkowników sieci korzysta właśnie z wyszukiwarek zazwyczaj posługując się dwoma lub więcej słowami kluczowymi. Wśród samych wyszukiwarek największą popularnością cieszy się Google, szacuje się przy tym, że 9 na 10 wyszukiwań jest generowanych właśnie przez jej użytkowników. Samo Google wykrywa strony korzystając z linków, ma jednak pewne problemy tak z rozpoznawaniem zdjęć, jak i tych tekstów, które stanowią cześć grafiki. Nie możemy liczyć na to, że będzie ona uruchamiała skryptów, ciągle jeszcze nie znajduje przy tym stron pop-up.

jak google ocenia strony Nie wszystkie kryteria, którymi się posługuje są znane firmom odpowiadającym za pozycjonowanie, szacuje się przy tym, że jest ich od 100 do 200. Google na ich podstawie dokonuje oceny strony, a następnie przydziela ją do listy wyników wyszukiwania. Strony optymalizowane są jednak nie tylko pod jej kątem, ich twórco coraz częściej stawiają bowiem również na łatwą oraz przyjazną obsługę przez użytkownika. Najważniejszym kryterium jest adres URL oraz tekst tutaj zwarty, możemy jednak mieć pewność, że Google zainteresuje się również treścią strony analizując ją pod kątem słów kluczowych. To jednak nie tekst widoczny dla użytkownika, ale jego kod źródłowy jest jednak dla niej najważniejszy. Pewne znaczenie okazuje się mieć również formatowanie tekstu i tu warto pamiętać, że nagłówki mogą być ważniejsze nawet niż sam tekst. Muszą być też stosowane w kolejności od najistotniejszego do tego, który jest najmniej ważny. Gdy zadbamy o czytelny wygląd strony, powinniśmy zatroszczyć się również o linki przychodzące, do serwisu powinny jednak prowadzić przede wszystkim linki o dużej wartości, a ich jakość jest często ważniejsza nawet niż ilość.

Powiązane artykuły