Grille elektryczne stanowią ciekawą alternatywę dla gazowych i węglowych, ale – no właśnie – jak dobrze mogą zastąpić tradycyjne grille? Kiedy będą od nich lepsze, a kiedy pozostaną nieco w tyle? A może są potrawy, które będą najlepiej smakowały właśnie z grilla elektrycznego?

Jak różni się smak potraw z grilla tradycyjnego i elektrycznego?

Najbardziej specyficzne są oczywiście dania z grilla węglowego – mają one wyraźną wędzoną nutę. Grille na gaz są pod tym względem zdecydowanie bardziej elastyczne i mogą pozwolić na osiągnięcie różnych efektów, natomiast grille elektryczne jak, np. https://www.top-grille.pl/category/grille-elektryczne, w których nie tylko nie ma dymu, ale nawet ognia, pozwalają przygotować potrawy o znacznie mniej zniuansowanym smaku.

To może się wydawać wadą, ale trudno o większą pomyłkę. Grill elektryczny sprawdzi się znakomicie w dwóch przypadkach: jeśli chodzi o grillowanie potraw o bardzo delikatnym smaku, jak na przykład niektóre ryby, gdzie nawet lekka nuta dymu mogłaby być dominująca. Druga opcja to potrawy, które same w sobie mają już niezwykle złożony smak – choćby najlepszej jakości kiełbasy i niektóre mięsa lub warzywa z marynaty – gdzie dodatkowe nuty nie są już potrzebne.

Inne różnice techniczne

Grille elektryczne mają też inną charakterystykę rozchodzenia się ciepła. Ze względów praktycznych zwykle są niższe niż grille tradycyjne, a to pozwala na uzyskanie jednolitej temperatury z każdej strony, co przyspiesza proces pieczenia. Jedynym elementem, który może mieć wyraźnie wyższą temperaturę, jest ruszt lub blacha, co z kolei można wykorzystać, aby przysmażyć potrawy i nadać im charakterystyczny wzór.

Według wielu znawców dania z grilla elektrycznego są delikatniejsze nie tylko, jeśli chodzi o smak, ale również w zakresie konsystencji i tekstury. Zapewne po części jest to zasługa precyzyjnego systemu kontroli temperatury oraz wspomnianego już równomiernego nagrzewania.

Dla kogo i gdzie grille elektryczne sprawdzą się najlepiej?

Przede wszystkim grill elektryczny to świetny wybór wszędzie tam, gdzie nawet niewielka ilość dymu byłaby problematyczna – w praktyce oznacza to, że jeśli chcesz grillować przez cały rok, także zimą w domu, to grill elektryczny jest najlepszym wyborem. Po drugie – są to w większości modele w miarę kompaktowe, czyli łatwo jest je nie tylko przenieść, ale też przechować, kiedy akurat nie są używane.

Mówi się czasem, że to świetny grill także na początek przygody z grillowaniem. To całkiem słuszne spostrzeżenie, ponieważ precyzyjna kontrola temperatury pozwala lepiej niż w innych grillach utrzymać idealne warunki przygotowania potraw. Poza tym będzie to świetny typ wszędzie tam, gdzie grill nie będzie często używany – mały, ale jednak dość drogi w eksploatacji będzie idealny do tego, żeby wyjąć go od czasu do czasu i ugrillować sobie coś na szybko.

Kategorie: Pozostałe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *